5ο μάθημα

Παράγραφος 2.4


Ρίζες πραγματικών αριθμών


Η τελευταία σημαντική παράγραφος του κεφαλαίου περιλαμβάνει, σε μεγάλο βαθμό, θέματα που είδες ήδη στην Γ' Γυμνασίου για τις τετραγωνικές ρίζες.

Όμως, θα δεις πώς η έννοια της ρίζας επεκτείνεται και θα μάθεις και για την τρίτη, την τέταρτη κ.ο.κ., ρίζα ενός μη αρνητικού πραγματικού αριθμού, βεβαίως δε και για τις ιδιότητες που έχουν γενικώς οι ρίζες.

Πάτησε στην σχετική καρτέλα παρακάτω για να δεις τι θα μάθεις.

  • Θεωρία

  • Μεθοδολογία

Τι θα μάθεις στην θεωρία

Θα μάθεις πώς ορίζεται η νιοστή ρίζα ενός μη αρνητικού πραγματικού αριθμού, με πνεύμα ανάλογο αυτού που είδες για το πώς ορίζεται η τετραγωνική ρίζα (η οποία είναι ιδιαίτερη περίπτωση της νιοστής ρίζας).

Θα μάθεις, επίσης, τις ιδιότητες της νιοστής ρίζας (και πώς εξειδικεύονται στην περίπτωση της τετραγωνικής ρίζας που έχεις ήδη γνωρίσει). Εξηγώντας αναλυτικά μία προς μία όλες τις ιδιότητες, θα βλέπεις πάντα να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της τετραγωνικής ρίζας, μιας και αυτήν θα συναντάς στις ασκήσεις, στην συντριπτική πλειονότητα αυτών.

Άλλο σημαντικό θέμα που θα μάθεις είναι πώς κάνεις πράξεις με ρίζες (κυρίως τετραγωνικές). Πάτησε στην καρτέλα της μεθοδολογίας για να τα δεις αναλυτικότερα.

Σημειώσεις στο σχολικό βιβλίο

Αναλυτική θεωρία και μεθοδολογία

Λύσεις ασκήσεων σχολικού βιβλίου

Περισσότερες λυμένες ασκήσεις

Λύσεις ασκήσεων Τράπεζας Θεμάτων (θέμα Β)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!