4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΔΩΡΕΑΝ

Επισκόπηση μαθημάτων

Πρώτη φορά έρχεσαι εδώ;

Δες αναλυτικά τι περιλαμβάνει αυτή η σειρά μαθημάτων, τι έχω ετοιμάσει για να σε βοηθήσω.

Έχεις ξαναέρθει;

Συνέχισε την μελέτη των αναλυτικών μαθημάτων ή δες ξανά κάποιο από τα μαθήματα.

Με την Γεωμετρία είχες την πρώτη σου επαφή στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Ήταν περισσότερο μια πρώτη γνωριμία με το αντικείμενο της Ευκλείδειας Γεωμετρίας και δεν «κολύμπησες» σε βαθιά νερά.

Όμως, τα πράγματα αλλάζουν στο Λύκειο. Πλέον θα δεις την Γεωμετρία με περισσότερη λεπτομέρεια και μαθηματική αυστηρότητα, θα δεις πολλή περισσότερη θεωρία και οι ασκήσεις θα έχουν πολύ πιο έντονο συνδυαστικό «άρωμα».

Κάτι άλλο που θα δεις, το οποίο θα δημιουργήσει μια εμφανή διαφορά σε σχέση με την Άλγεβρα, είναι ότι οι ασκήσεις στην Γεωμετρία δύσκολα ταξινομούνται - ομαδοποιούνται. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που καθιστούν την Γεωμετρία πιο ιδιόμορφη στην διδασκαλία και κατανόησή της. Τέλος, στην Γεωμετρία θα έχεις διαρκώς ευκαιρίες να αναπτύξεις το συνδυαστικό πνεύμα αντιμετώπισης ασκήσεων και τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιάζεις την λύση της.

Πόσα και ποια μαθήματα περιλαμβάνονται

Τέσσερα (4) μαθήματα θα δεις στην συνέχεια, καθένα εκ των οποίων ασχολείται με το αντίστοιχο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου. Η σειρά και οι τίτλοι είναι ακριβώς όπως και στο σχολικό βιβλίο και τους βλέπεις στο παρακάτω πλαίσιο.

Συνέχισε την ανάγνωση για να δεις καλύτερα τι περιλαμβάνεται σε αυτήν την σειρά μαθημάτων.

Στο παραπάνω πλαίσιο μπορείς να πατήσεις στο μάθημα που θέλεις να μελετήσεις και θα μεταβείς αμέσως σε αυτό.

Τι θα βρεις σε κάθε μάθημα

Αν και το σχολικό βιβλίο είναι αρκετά καλό, παρουσιάζει μια αδυναμία στην μορφοποίησή του. Αυτό καθιστά, αρκετές φορές είναι η αλήθεια, δυσδιάκριτα τα όρια των θεμάτων που αναφέρει (ιδιαιτέρως των ορισμών διαφόρων εννοιών).

Για τον λόγο αυτόν, το εμπλούτισα με πολύ χρήσιμες σημειώσεις. Με την βοήθειά τους θα ξέρεις πού υπάρχουν ορισμοί, σε ποια έννοια αναφέρονται, από πού αρχίζουν και πού τελειώνουν. Επίσης, θα ξέρεις ποιες προτάσεις της θεωρίας είναι σημαντικές (θα τις βλέπεις σημειωμένες με αστερίσκους) και στις οποίες θα στηρίζεσαι πολύ συχνά στις ασκήσεις, ποιες από τις εφαρμογές του βιβλίου είναι επίσης σημαντικές και πρέπει να γνωρίζεις.

Τέλος, πολλές φορές θα δεις επιπλέον βοηθητικές σημειώσεις που κάνω σε διάφορα σημεία, με σκοπό να εξηγήσω αναλυτικότερα κάποια θέματα ή να εξηγήσω κάποια σχήματα.

Τι θα μάθεις

Λέγεται ότι «η Γεωμετρία δεν θα σου χρειαστεί στις επόμενες τάξεις».

Μέγα λάθος!

Στην Γεωμετρία θα γνωρίσεις ένα μάθημα το οποίο έχει πλούσια θεωρία και οι ασκήσεις της έχουν έντονο συνδυαστικό χαρακτήρα. Αυτά είναι δύο στοιχεία τα οποία θα σε βοηθήσουν να μάθεις:

α)  πώς θα αντιμετωπίσεις ένα αντικείμενο με πλούσια θεωρία, πώς θα την μάθεις και πώς, ανά περίσταση, θα αναγνωρίζεις την ανάγκη να στηριχθείς σε μία πρόταση Α και όχι στην Β.

β)  πώς θα αντιμετωπίσεις ένα μάθημα με έντονο συνδυαστικό χαρακτήρα ασκήσεων, πνεύμα το οποίο κυριαρχεί στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων, αλλά και στην όλη προετοιμασία η οποία οδηγεί στην Γ' Λυκείου και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Αν ανταποκριθείς επιτυχώς σε αυτές τις προκλήσεις, θα δεις πώς η πορεία σου στις επόμενες τάξεις θα έχει λιγότερες δυσκολίες και η τελική προετοιμασία στην Γ' Λυκείου (στην οποία το συνδυαστικό στοιχείο στην μελέτη κυριαρχεί από την αρχή μέχρι το τέλος) θα κυλήσει ομαλότερα.

Στις παρακάτω καρτέλες μπορείς να δεις τι θα μάθεις σε κάθε κεφάλαιο.

  • Κεφάλαιο 2

  • Κεφάλαιο 3

  • Κεφάλαιο 4

  • Κεφάλαιο 5

Κεφάλαιο 2 ~ Τα βασικά γεωμετρικά σχήματα

Περιλαμβάνει τις θεμελιώδεις έννοιες της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Μεγάλο μέρος του κεφαλαίου αποτελεί συμμάζεμα γεωμετρικών εννοιών που γνώρισες στο Γυμνάσιο, όμως τώρα πλέον διατυπώνονται σε πιο αυστηρό μαθηματικό πλαίσιο.

Είναι απαραίτητο να το δεις προσεκτικά, διότι οι έννοιες που περιλαμβάνονται εμφανίζονται διαρκώς στην θεωρία των υπόλοιπων κεφαλαίων.

Δημιουργία και επιμέλεια μαθημάτων

Δημήτρης Μοσχόπουλος

Καθηγητής Μαθηματικών - Συγγραφέας

>
Success message!
Warning message!
Error message!