3 ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΔΩΡΕΑΝ

Επισκόπηση μαθημάτων

Πρώτη φορά έρχεσαι εδώ;

Δες αναλυτικά τι περιλαμβάνει αυτή η σειρά μαθημάτων, τι έχω ετοιμάσει για σένα για να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι.

Έχεις ξαναέρθει;

Συνέχισε την μελέτη των αναλυτικών μαθημάτων ή δες ξανά κάποιο από τα μαθήματα.

Το τελευταίο κεφάλαιο της ύλης της Α' Λυκείου έχει τεράστια σημασία, διότι θα μάθεις τα βασικά στοιχεία που αφορούν μία από τις σημαντικότερες έννοιες των Μαθηματικών, την έννοια της συνάρτησης. Αν και με την έννοια αυτή έχεις ήδη έρθει σε επαφή στην Β' Γυμνασίου, εδώ θα δεις πώς τα πράγματα τίθενται σε πιο αυστηρό μαθηματικό πλαίσιο.

Στο κεφάλαιο αυτό θα γνωρίσεις μεν τις βασικές έννοιες των συναρτήσεων, όμως για να αντιμετωπίσεις τα χαρακτηριστικά θέματα που θα δεις στις ασκήσεις θα χρειάζεσαι διαρκώς όσα διδάχθηκες στα κεφάλαια 2, 3 και 4 στην ύλη της Α' Λυκείου.

Διάβασε στην συνέχεια τι υπάρχει σε αυτήν την σειρά μαθημάτων.

Πόσα και ποια μαθήματα περιλαμβάνονται

Τρία (3) μαθήματα θα δεις στην συνέχεια, στα οποία αναπτύσσονται όσα υπάρχουν στο σχολικό βιβλίο και εμπλουτίζονται με παρατηρήσεις, αναλυτική μεθοδολογία και λυμένες ασκήσεις. Η σειρά και οι τίτλοι είναι ακριβώς όπως και στο σχολικό βιβλίο και τους βλέπεις στο παρακάτω πλαίσιο.

Συνέχισε την ανάγνωση και να δεις καλύτερα τι περιλαμβάνεται σε αυτήν την σειρά μαθημάτων.

Στο παραπάνω πλαίσιο μπορείς να πατήσεις στο μάθημα που θέλεις να μελετήσεις και θα μεταβείς αμέσως σε αυτό.

Τι θα βρεις σε κάθε παράγραφο - μάθημα

Σε κάθε παράγραφο - μάθημα του κεφαλαίου 6 θα βρεις (με την σειρά που θα δεις παρακάτω, η οποία είναι και η πιο αποδοτική σειρά που πρέπει να έχεις στην μελέτη σου) :

1.  Σημειώσεις στο σχολικό βιβλίο

Θα σε βοηθήσουν πολύ στο να ξέρεις πού υπάρχουν ορισμοί και ποια έννοια αναφέρει καθένας τους, ποια σημεία της θεωρίας πρέπει να προσέξεις περισσότερο, πού υπάρχουν αποδείξεις προτάσεων ή ιδιοτήτων. Επίσης, θα δεις επισημάνσεις και επιπλέον εξηγήσεις σε κάποια σημεία.

Κάνοντας τις σημειώσεις που θα δεις, θα ενισχύσεις σημαντικά την απαραίτητη σχέση σου με το σχολικό βιβλίο και θα βελτιώσεις πολύ την κατανόηση των θεμάτων του, αφού θα γνωρίζεις ήδη πού υπάρχει τι και ποια η σπουδαιότητά του.

2.  Αναλυτική θεωρία και μεθοδολογία

Με πολύ καλύτερη οργάνωση και ταξινόμηση σε σχέση με το σχολικό βιβλίο, με πολύ καλύτερες και αναλυτικότερες εξηγήσεις σε σχέση με το σχολικό βιβλίο, με συνοδευτικά παραδείγματα τα οποία εξηγούνται αναλυτικά και σε απλή γλώσσα, το τεύχος αυτό είναι το σημαντικότερο για να κατανοήσεις και να μάθεις όσα θέματα αναπτύσσονται στην θεωρία του.

Να το μελετάς πάντα προσεκτικά!

3.  Λύσεις των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου

Αναλυτικά λυμένες, με σχόλια και εξηγήσεις (όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο). Οι αναλυτικές λύσεις που θα δεις σαφώς υπερτερούν σε σχέση με τις λύσεις που θα δεις στο βιβλίο λύσεων που παρέχεται μαζί με το σχολικό βιβλίο. Γι' αυτό, η μελέτη των αναλυτικών λύσεων που θα βλέπεις πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της μελέτης σου. Η αντιγραφή των λύσεων δεν θα σου προσφέρει τίποτα.

4.  Περισσότερες λυμένες ασκήσεις

Όχι της Τράπεζας Θεμάτων προς το παρόν. Οι αναλυτικές λύσεις στις χαρακτηριστικές ασκήσεις που επέλεξα να σου παρουσιάσω θα σε βοηθήσουν πολύ και θα σε υποστηρίξουν στην μελέτη και κατανόηση των θεμάτων του κεφαλαίου. Περισσότερες λυμένες ασκήσεις σημαίνει περισσότερη βοήθεια και επιπλέον στηρίγματα. Γι' αυτό, η μελέτη των επιπλέον λυμένων ασκήσεων πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της μελέτης σου.

Τι θα μάθεις

Τα κυριότερα θέματα που θα μάθεις είναι πώς ορίζεται η έννοια της συνάρτησης, πώς θα βρεις το πεδίο ορισμού μιας συνάρτησης, τι είναι η γραφική παράσταση μιας συνάρτησης και ποια πολύ χαρακτηριστικά θέματα συνδέονται με την γραφική παράσταση.

Για να δεις τι θα μάθεις σε κάθε παράγραφο - μάθημα, πάτησε στην σχετική καρτέλα παρακάτω.

  • Παράγραφος 6.1

  • Παράγραφος 6.2

  • Παράγραφος 6.3

Παράγραφος 6.1 ~ Η έννοια της συνάρτησης

Θα μάθεις:

α)  τι ονομάζουμε συνάρτηση και πώς την συμβολίζουμε.

β)  πώς θα βρεις το πεδίο ορισμού μιας συνάρτησης, όταν είναι γνωστός ο τύπος της.

γ)  για τις δίκλαδες συναρτήσεις, δηλαδή για συναρτήσεις οι οποίες έχουν δύο τύπους (γι' αυτό και τις λέμε και συναρτήσεις διπλού τύπου).

Προσοχή!

Το κεφάλαιο 6 είναι τεράστιας σημασίας στα Μαθηματικά!

Όσα βασικά θέματα θα μάθεις σε αυτό, θα τα βλέπεις τακτικά στην Β' Λυκείου και θα τα εμπλουτίσεις περισσότερο. Το αποκορύφωμα θα είναι στην Γ' Λυκείου, όπου θα ασχολείσαι μόνο με συναρτήσεις και στο ξεκίνημα θα έχεις όλες τις βασικές έννοιες που υπάρχουν εδώ.

Γι' αυτό, πρόσεχε πολύ ό,τι υπάρχει σε κάθε του παράγραφο.

Δημιουργία και επιμέλεια μαθημάτων

Δημήτρης Μοσχόπουλος

Καθηγητής Μαθηματικών - Συγγραφέας

>
Success message!
Warning message!
Error message!