3 ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΔΩΡΕΑΝ

Επισκόπηση μαθημάτων

Πρώτη φορά έρχεσαι εδώ;

Δες αναλυτικά τι περιλαμβάνει αυτή η σειρά μαθημάτων, τι έχω ετοιμάσει για σένα για να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι.

Έχεις ξαναέρθει;

Συνέχισε την μελέτη των αναλυτικών μαθημάτων ή δες ξανά κάποιο από τα μαθήματα.

Το κεφάλαιο αυτό έχει τεράστια σημασία, διότι θα ξαναδείς είδη ανισώσεων που γνώρισες και θα μάθεις πώς θα λύνεις νέα είδη ανισώσεων. Όμως, θα δεις και θέματα τα οποία θα σε πάνε πιο πέρα από την επι΄λυση μιας ανίσωσης.

Επειδή οι ανισώσεις είναι γενικώς πολύ σημαντικό θέμα στην Άλγεβρα, πρόσεξε πολύ όσα θα μάθεις σε αυτό το κεφάλαιο και εξασκήσου επίσης πολύ. Μόνο έτσι θα αποκτήσεις την ευχέρεια που απαιτείται στα θέματα των ανισώσεων.

Διάβασε στην συνέχεια τι υπάρχει σε αυτήν την σειρά μαθημάτων.

Πόσα και ποια μαθήματα περιλαμβάνονται

Τρία (3) μαθήματα θα δεις στην συνέχεια, στα οποία αναπτύσσονται όσα υπάρχουν στο σχολικό βιβλίο και εμπλουτίζονται με παρατηρήσεις, αναλυτική μεθοδολογία και λυμένες ασκήσεις. Η σειρά και οι τίτλοι είναι ακριβώς όπως και στο σχολικό βιβλίο και τους βλέπεις στο παρακάτω πλαίσιο.

Συνέχισε την ανάγνωση και να δεις καλύτερα τι περιλαμβάνεται σε αυτήν την σειρά μαθημάτων.

Στο παραπάνω πλαίσιο μπορείς να πατήσεις στο μάθημα που θέλεις να μελετήσεις και θα μεταβείς αμέσως σε αυτό.

Τι θα βρεις σε κάθε παράγραφο - μάθημα

Σε κάθε παράγραφο - μάθημα του κεφαλαίου 4 θα βρεις (με την σειρά που θα δεις παρακάτω, η οποία είναι και η πιο αποδοτική σειρά που πρέπει να έχεις στην μελέτη σου) :

1.  Σημειώσεις στο σχολικό βιβλίο

Θα σε βοηθήσουν πολύ στο να ξέρεις πού υπάρχουν ορισμοί και ποια έννοια αναφέρει καθένας τους, ποια σημεία της θεωρίας πρέπει να προσέξεις περισσότερο, πού υπάρχουν αποδείξεις προτάσεων ή ιδιοτήτων. Επίσης, θα δεις επισημάνσεις και επιπλέον εξηγήσεις σε κάποια σημεία.

Κάνοντας τις σημειώσεις που θα δεις, θα ενισχύσεις σημαντικά την απαραίτητη σχέση σου με το σχολικό βιβλίο και θα βελτιώσεις πολύ την κατανόηση των θεμάτων του, αφού θα γνωρίζεις ήδη πού υπάρχει τι και ποια η σπουδαιότητά του.

2.  Αναλυτική θεωρία και μεθοδολογία

Με πολύ καλύτερη οργάνωση και ταξινόμηση σε σχέση με το σχολικό βιβλίο, με πολύ καλύτερες και αναλυτικότερες εξηγήσεις σε σχέση με το σχολικό βιβλίο, με συνοδευτικά παραδείγματα τα οποία εξηγούνται αναλυτικά και σε απλή γλώσσα, το τεύχος αυτό είναι το σημαντικότερο για να κατανοήσεις και να μάθεις όσα θέματα αναπτύσσονται στην θεωρία του.

Να το μελετάς πάντα προσεκτικά!

3.  Λύσεις των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου

Αναλυτικά λυμένες, με σχόλια και εξηγήσεις (όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο). Οι αναλυτικές λύσεις που θα δεις σαφώς υπερτερούν σε σχέση με τις λύσεις που θα δεις στο βιβλίο λύσεων που παρέχεται μαζί με το σχολικό βιβλίο. Γι' αυτό, η μελέτη των αναλυτικών λύσεων που θα βλέπεις πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της μελέτης σου. Η αντιγραφή των λύσεων δεν θα σου προσφέρει τίποτα.

4.  Περισσότερες λυμένες ασκήσεις

Όχι της Τράπεζας Θεμάτων προς το παρόν. Οι αναλυτικές λύσεις στις χαρακτηριστικές ασκήσεις που επέλεξα να σου παρουσιάσω θα σε βοηθήσουν πολύ και θα σε υποστηρίξουν στην μελέτη και κατανόηση των θεμάτων του κεφαλαίου. Περισσότερες λυμένες ασκήσεις σημαίνει περισσότερη βοήθεια και επιπλέον στηρίγματα. Γι' αυτό, η μελέτη των επιπλέον λυμένων ασκήσεων πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της μελέτης σου.

Τι θα μάθεις

Το κυριότερο που θα μάθεις είναι πώς να λύνεις τα είδη ανισώσεων που υπάρχουν στην θεωρία. Γι' αυτό, είναι απαραίτητο να τα δουλέψεις πολύ και να τα ταξινομήσεις στο μυαλό σου, ώστε να αναγνωρίζεις στις ασκήσεις, όποτε χρειάζεται, τι είδους ανίσωση πρέπει να λύσεις και πώς θα το κάνεις. Όμως, θα δεις και πιο «θεωρητικά» θέματα, τα οποία θα σου δείξουν ότι οι ασκήσεις πάνε πολύ πιο πέρα από τις τεχνικές επίλυσης ανισώσεων (όπως ακριβώς το είδες και σε ανάλογα θέματα στο κεφάλαιο 3 των εξισώσεων).

Για να δεις τι θα μάθεις σε κάθε παράγραφο - μάθημα, πάτησε στην σχετική καρτέλα παρακάτω.

  • Παράγραφος 4.1

  • Παράγραφος 4.2

Παράγραφος 4.1 ~ Ανισώσεις 1ου βαθμού

Στην αρχή, θα κάνεις μια σύντομη επανάληψη στο πιο απλό είδος ανισώσεων της Άλγεβρας, τις ανισώσεις 1ου βαθμού (είναι γνωστές ήδη από την Β' Γυμνασίου).

Στην συνέχεια, όμως, θα μάθεις:

α)  πώς θα λύσεις μια διπλή ανίσωση, ειδικότερα δε διπλή ανίσωση της μορφής γ<αx ± β<δ.

β)  πώς θα λύσεις ανίσωση με απόλυτες τιμές.

Προσοχή!

Το κεφάλαιο 4 είναι τεράστιας σημασίας στα Μαθηματικά!

Όσα θέματα θα μάθεις σε αυτό, θα τα χρειάζεσαι διαρκώς (ειδικά στην Άλγεβρα), σε όλες τις τάξεις του Λυκείου (κι ακόμη παραπέρα).

Γι' αυτό, πρόσεχε πολύ ό,τι υπάρχει σε κάθε του παράγραφο.

Δημιουργία και επιμέλεια μαθημάτων

Δημήτρης Μοσχόπουλος

Καθηγητής Μαθηματικών - Συγγραφέας

>
Success message!
Warning message!
Error message!