Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ – Γεωμετρία

Η Γεωμετρία της Α' Λυκείου ξεκινάει με υπενθύμιση βασικών εννοιών της (στο κεφάλαιο 2), αλλά από την αρχή «δείχνει τα δόντια της»:

Η θεωρία (ορισμοί, θεωρήματα, πορίσματα) τίθεται πλέον σε αρκετά πιο αυστηρό μαθηματικό πλαίσιο και αποκτά πολύ μεγαλύτερη έκταση από αυτήν που είδες στο Γυμνάσιο. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν διαβάζεις τακτικά και προσεκτικά την θεωρία της Γεωμετρίας, πολύ σύντομα θα αρχίσεις να δυσκολεύεσαι.

Στις δε ασκήσεις τα πράγματα τίθενται επίσης σε πιο αυστηρό μαθηματικό πλαίσιο και απαιτείται καλή γνώση της θεωρίας, προκειμένου να μπορείς να λύνεις ασκήσεις. Τόσο στο σκεπτικό όσο και στην επίλυση μιας άσκησης, απαιτείται πλέον μεγαλύτερη συνδυαστική ικανότητα, ενώ και η παρουσίαση της λύσης (πώς γράφουμε την λύση δηλαδή) αφήνει πίσω της την χαλαρότητα με την οποία αντιμετώπισες ασκήσεις Γεωμετρίας στο Γυμνάσιο.

Τι πρέπει να κάνεις

Πρώτ' απ' όλα, πρέπει να έχεις πολύ καλή σχέση και να μάθεις να διαβάζεις σωστά το σχολικό σου βιβλίο.

Για να σε βοηθήσω σε αυτό, το εμπλούτισα με χειρόγραφες σημειώσεις.

Θέλω οπωσδήποτε να κάνεις αυτές τις σημειώσεις στο βιβλίο σου, διότι:

  • τονίζουν τις πιο σημαντικές προτάσεις της θεωρίας.
  • αναφέρουν τι λέει κάποιος ορισμός, κάποιο θεώρημα της θεωρίας.
  • σχολιάζουν θέματα της θεωρίας.
  • επισημαίνουν χρήσιμες εφαρμογές του σχολικού βιβλίου.

Τέλος, ένας ακόμη σκοπός των σημειώσεων αυτών είναι να μάθεις πώς να κάνεις τις δικές σου σημειώσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στην μάθηση!

Αν θέλεις να αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου το σχολικό βιβλίο της Γεωμετρίας, όπως και όλα τα υπόλοιπα σχολικά βιβλία, πάτησε εδώ.

Κεφάλαιο 2 ~ Τα βασικά γεωμετρικά σχήματα

Στο κεφάλαιο αυτό συγκεντρώνονται βασικές έννοιες της Γεωμετρίας. Τις περισσότερες εξ αυτών τις έχεις ήδη γνωρίσει στο Γυμνάσιο, όμως εδώ τίθενται σε πιο αυστηρή μαθηματική βάση οι σχετικές έννοιες.

Οι έννοιες που αναφέρονται στο κεφάλαιο θα σε συντροφεύουν σε όλη την Γεωμετρία της Α' Λυκείου (και γενικότερα στην Γεωμετρία), γι' αυτό διάβασέ το προσεκτικά.

Κεφάλαιο 3 ~ Τρίγωνα

Με κυρίαρχο θέμα τα κριτήρια ισότητας τριγώνων, το κεφάλαιο αυτό αποτελεί την πρώτη «καλή βουτιά» στα θέματα Γεωμετρίας της Α' Λυκείου.

Πλούσιο και αυτό σε σημαντικές προτάσεις, όμως στις ασκήσεις θα αρχίσεις να βλέπεις περισσότερο πώς δουλεύουμε στην Γεωμετρία.

Σημαντικό κεφάλαιο, διότι η σύγκριση τριγώνων είναι πολύ δυνατό εργαλείο στις ασκήσεις.

Κεφάλαιο 4 ~ Παράλληλες ευθείες

Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθεις ιδιότητες και κριτήρια παραλληλίας, προτάσεις εξίσου σημαντικές με αυτές που είδες στο κεφάλαιο 3. Με την βοήθεια αυτών των προτάσεων θα δεις και άλλους τρόπους απόδειξης ισότητας γωνιών.

Επίσης, εδώ θα μάθεις για κάποια βασικά και σημαντικά σημεία ενός τριγώνου, σημεία τα οποία έχουν πολύ χρήσιμες ιδιότητες.

Το κεφάλαιο αυτό στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τα θέματα που θα δεις στο κεφάλαιο 5.

Κεφάλαιο 5 ~ Παραλληλόγραμμα - τραπέζια

Το πλουσιότερο και σημαντικότερο κεφάλαιο της Γεωμετρίας!

Στο πρώτο μέρος του θα (ξανα)δείς τις ιδιότητες των παραλληλογράμμων (και του ορθογωνίου, του ρόμβου και του τετραγώνου), όμως θα μάθεις και τα κριτήρια ώστε ένα τετράπλευρο να είναι παραλληλόγραμμο (ή ορθογώνιο ή ρόμβος ή τετράγωνο).

Στο δεύτερο μέρος του θα μάθεις μερικές πολύ σημαντικές προτάσεις στα τρίγωνα, ενώ στο τρίτο μέρος θα μάθεις για το τραπέζιο (και το ισοσκελές τραπέζιο).

>
Success message!
Warning message!
Error message!